Palmboom in de tuin aanschaffen

Een palmboom tuin zetten is een echte trendsetter. Het brengt het zomerse tropische gevoel dichtbij huis. De palm is een waar vakantie icoon met een elegante stam en lange grote waaiervormige bladeren. Palmbomen kunnen heel hoog worden zoals de kokospalm. Ook de waaierpalm en dadelpalm kunnen fors worden. De sterkere palmsoorten zijn geschikt om in Nederland in de achtertuin te plaatsen. Palmbomen in de tuin geven jouw tuin een unieke boost. Omdat er in Nederland weinig palmen zijn te zien vanwege het koude klimaat zijn ze absoluut niet ondenkbaar en zelfs winterhard tot bepaalde temperaturen. In subtropische gebieden als de Sahara en Middellandse zee groeien ook palmen. Tevens kan het daar in de winters ook flink afkoelen.

Palmboom in de tuin: Welke soorten kan ik planten?

Veel voorkomende palmbomen in het aanbod zijn de winterharde Trachycarpus Fortunei (Chinese waaierpalm) deze soorten zijn met diverse soorten stammen zo als enkele en multistammen verkrijgbaar. De enkele stam palm heeft ruimte nodig en kan het beste in de open buitenlucht worden geplaatst. De Chamaerops Humilis (Europese dwergpalm) is een kleiner soort met handvormige heldergroene bladeren. Deze soort kan ook als struik dienen in de tuin en is goed te combineren met andere palmen, yucca’s en agaves bijvoorbeeld. De dwergpalm kan buiten staan tot -8 en moet daaronder worden afgedekt. De Yucca Rigida en de Filifera (Palmlelie) heeft grote sprieten als bladeren die omhoog steken met een schubachtige stam. Ze kunnen tot -7 onbeschermd buiten staan. Onder de -7 moeten ze worden afgedekt. De palmboom tuin van de Yucca familie ziet er net even wat anders uit de andere palmen. Deze kan voor extra diversiteit zorgen en sfeer.

Algemene verzorging van winterharde buitenpalmen

Veel winterharde soorten staan in het aanbod en kunnen de hele winter buiten blijven staan. Ze moeten op zonnige dagen wel zon kunnen krijgen en mogen voor de helft in de schaduw. De meeste palmen kunnen vorst tot minimaal -2 tot -10 overleven. Bij elke palm staat vanaf welke temperatuur ze moeten worden afgedekt. In warme maanden moeten ze extra water. De grond moet poreus zijn en goed vocht kunnen doorlaten.