Tips om een kat uit het asiel te halen

Een kat in huis kan erg gezellig zijn. Er is altijd iemand thuis als je uit werk komt en veel katten houden van knuffelen en geaaid worden. Je kunt op verschillende manieren aan een kat komen. Zo staat Marktplaats er vaak vol mee, bestaan er speciale herplaatsing sites en kun je je nieuwe huisdier ook gewoon uit een asiel halen. In dit artikel vind je een aantal tips over hoe je dit laatste het beste aan kunt pakken en waar je op kunt letten bij de aanschaf van een kat.

Uiterlijk of innerlijk?

Het oog wil natuurlijk ook wat, maar er bestaan ook een heleboel mooie katten met (gedrags)problemen. Wat voor soort kat past het beste bij je, een schootkat of een kat die wat meer zijn of haar eigen gang gaat? Wil je het liefst een huismus, of een kat die graag naar buiten gaat? Bedenk van tevoren wat voor soort kat je wil. 

De gezondheid van een kat

Als je een kat aanschaft bij een fokker, kan het zo zijn dat deze niet zo gezond is als de fokker beweert. Het beste kun je een kat uit het asiel halen. Voor een kat uit het asiel betaal je ongeveer 100 euro, maar je kunt er dan wel zeker van zijn dat het dier medisch onderzocht is, gevaccineerd en gechipt is.  

De kosten

Bereid je van tevoren goed voor op de kosten die een kat met zich meebrengt. Ga ervan uit dat de kat je zo’n 400 euro per jaar zal gaan kosten. Als een kat ziek wordt, kan dit bedrag aardig oplopen. Om financiële verassingen te voorkomen is het verstandig om een dierenverzekering af te sluiten. Door dierenverzekeringen te vergelijken zorg je ervoor dat je zoveel mogelijk gedekt krijgt voor de laagst mogelijke prijs.