Wormenkuur hond: Zo pak je dat aan!

Je hond ontwormen is belangrijk. Hondenliefhebbers weten het allemaal, maar toch wordt een wormenkuur hond nog te veel over het hoofd gezien. Een regelmatige wormenkuur is onmisbaar voor de gezondheid van je hond. Die komt namelijk regelmatig in contact met allerlei ziekmakende parasieten zoals spoelwormen en lintwormen. Probleem is eigenlijk dat je pas ziet dat je trouwe viervoeter wormen heeft als de infectie al ver is gevorderd. Dan komen er wormen mee met hun ontlasting, of zie je in de buurt van hun anus kleine stukjes worm hangen. Het is dus belangrijk dat je je hond regelmatig ontwormt. Maar hoe pak je dat nu best aan?

Ontwormen hond start bij geboorte

Het ontwormen van honden begint eigenlijk al vanaf de geboorte. Puppy's zijn vaak al onmiddellijk na hun geboorte besmet met spoelwormen. Die kregen ze dan via de moedermelk naar binnen. Ook als je hond buiten loopt krijgt hij wormenlarven naar binnen. Als ze buiten lopen is immers hun risico om eitjes van wormen op te nemen zoveel groter. Die wormeitjes komen het meest voor in het zand. Als aan deze besmetting met wormen niets gedaan wordt, maken die je hond ernstig ziek.

Symptomen van wormen bij je hond

Een besmetting met wormen veroorzaakt vooral spijsverteringsproblemen en chronische maag- en darmklachten. Worminfecties liggen ook vaak aan de basis van ernstige darm obstructie of verstopping. Wanneer je niet vroeg ingrijpt kan dit zelfs de dood van je hond veroorzaken. Vooral puppy's en oudere honden met chronische ziekten lopen grotere risico's op ernstige gezondheidsproblemen. Maar ook zichtbaar gezonde dieren kunnen besmet raken met wormen en zo de infectiebron zijn voor mens en dier. Daarom is het belangrijk om je hond te ontwormen tegen bijvoorbeeld long-, hart- en lintwormen.

Hoe vaak moet je je hond ontwormen?

Zowel puppy's als volwassen honden moeten regelmatig ontwormd worden. Bij puppy's gebeurt dat na twee, vier, zes en acht weken. Tot de leeftijd van zes maanden wordt aangeraden om je puppy maandelijks te ontwormen, daarna elke drie maanden. Honden die buiten leven ontworm je bij voorkeur maandelijks. Als ontwormingsmiddel heb je de keuze tussen nekdruppels of pasta. Vraag eerst raad aan je dierenarts voor je je hond gaat ontwormen.

Vervelende bijwerkingen

Overgevoeligheid voor de werkzame stof in antiwormenmiddel komt zeer sporadisch voor. Bijwerkingen zijn dan vooral misselijkheid en braken, diarree, huidproblemen, jeuk, lusteloosheid of hyperactiviteit. Je hond ontwormen kun je zelf. Als je echt zeker wilt zijn dat het goed gebeurd kun je het eventueel ook door de dierenarts laten doen.